Zwangerschapscursus Groep

Wij vrouwen zijn vaak gek op controle en plannen: van de babykamer tot aan de bijpassende voetenzak in de juiste maxi cosi... wat kunnen wij dat allemaal goed regelen! Toch kun je de bevalling niet plannen en heb je er soms geen controle over. Waar je wil controle over hebt is de voorbereiding! Zorg dat je weet wat er gaat gebeuren, wat er kan gaan gebeuren, hoe je daarmee om kan gaan en hoe je het beste je kindje op de wereld kan zetten.

De zwangerschapslessen zorgen er voor dat jij het vertrouwen in jezelf, je lichaam en je kindje hebt. Samen kunnen jullie dit. Door middel van de juiste technieken in inzichten gecombineerd met de nodige dosis kennis ben jij, zijn jullie, straks helemaal voorbereid op je bevalling.

Trotse Mama's creëert een veilige, open sfeer door met groepen te werken waarin zwangere vrouwen in dezelfde fase van de zwangerschap zitten. Waarom zou je deze belangrijke gebeurtenis namelijk niet delen met vrouwen die net zo ver zwanger zijn als jij? Uit de ervaring is gebleken dat vrouwen hier veel plezier, steun en tips uit halen en dat er ook na de bevalling een band is ontstaan.
Je kunt beginnen in groepen wanneer je tussen de 22 en 32 weken zwanger bent. Schrijf je op tijd in zodat ik je kan inplannen. Ben je al over de 32 weken zwanger? Stuur me een bericht, dan ga ik kijken wat ik kan regelen!

Ik geloof erin dat vrouwen elkaar kunnen versterken tijdens de zwangerschap maar zeker ook daarna! De cursus bestaat uit 8 lessen inclusief een partneravond. De 8e les is het terugkom moment waarin we baby's kunnen showen maar ook over de bevalling kunnen praten.
De lessen zijn rustig en 'down to earth'... alles mag, niets moet.

Wat komt er aan bod?

 • Bekkenbodem en hoe je die kunt ontspannen.
 • Houdingen in je zwangerschap om klachten te voorkomen of verminderen
 • Fases bevalling en de verschillende soorten weeën 
 • De psychologie achter bevallen
 • Hormonen en hoe je die in je voordeel kunt gebruiken
 • Dé formule voor de grootste kans op een goede ervaring in je bevalling (en daarin ligt een grote rol voor je partner)
 • Hoe om te gaan met pijn en welke technieken je hier bij kunt inzetten
 • Ik leer je de 4 technieken die je nodig hebt voor de ontsluitingsfase (tot 10cm)
 • Wat zijn ontsluitingsweeën en wat zijn de houdingen die je kunt aannemen
 • De persfase, persweeën, houdingen en de 3 technieken die hierbij horen
 • Hoe om te gaan met onzekerheid, pijn, schaamte en/of angst
 • Informatie over het medische aspect / ziekenhuis / pijnstilling
 • Partnerles: Veel informatie en praktische tips voor je partner
 • Informatie over het eerste uur dat de baby geboren is
 • Flip-over met grafieken, afbeeldingen, houdingen, uitleg en tips 
 • De kraamweek

Als Toegepast Psycholoog wordt er gebruik gemaakt van verschillende zorgmodellen die geïntegreerd zijn in de cursus. 

De cursus is inclusief:

 • Hand-out van specifiek besproken onderwerpen, inzichten en technieken na iedere les.
 •  Samenvatting van de gehele cursus
 • Hand-out met praktische tips voor de voorbereiding van de bevalling en de eerste tijd met je kindje
 • Een spiekbriefje voor tijdens de bevalling
 • Blanco geboorteplan
 • Lijstje vluchtkoffer / bevaltas
 • Slides van de partnerles
 • Koffie, thee, water

   Waar?
   Locatie Overakkerstraat 188 in Breda.

   Wanneer?
   Juni
   Woensdag 5 juni tot woensdag 17 juli / 18.30-19.30uur en van 19.45-20.45uur / Locatie Breda Zuid
   Vrouwen uit deze groepen zijn uitgerekend september / oktober
   Deze cursus wordt gegeven door Marleen

   Augustus
   Dinsdag 13 augustus tot dinsdag 24 september / 18.30-19.30uur en van 19.45-20.45uur / Locatie Breda Zuid
   Vrouwen uit deze groepen zijn uitgerekend november/december
   Deze cursus wordt gegeven door Marleen

   Oktober
   Dinsdag 15 oktober tot dinsdag 26 november / 18.30-19.30uur en van 19.45-20.45uur / Locatie Breda Zuid
   Vrouwen uit deze groepen zijn uitgerekend eind december / januari
   Deze cursus wordt gegeven door Iris

   De kosten zijn € 160,-
   Omdat ik samen werk met verloskundigen wordt de cursus vaak vergoed door je verzekeraar. Je krijgt dit vergoed wanneer je een aanvullende verzekering hebt met een budget voor zwangerschapscursus.

   Deel deze pagina

   In het kort

   • 8 lessen
   • 1 uur
   • vaste groep
   • inclusief partneravond
   • vanaf 24 weken zwanger
   • €160,-

   Inschrijven voor:
   Zwangerschapscursus Groep

   Recensies

   Ervaringen van cursisten die de cursus Zwangerschapscursus Groep hebben doorlopen.

   Vera

   De cursus bij Iris is mij ontzettend goed bevallen.
   Ik heb grote complimenten gekregen van mijn verloskundigen en verpleegkundigen over mijn bevalling; ik kon me goed concentreren en ik was enorm in de juiste staat. Het belangrijkste van alles: ik kon de pijn goed aan vanwege de aangeleerde ademtechniek. Zodra mijn weeën begonnen zag ik letterlijk voor me hoe Iris me het aangaan van de pijn had aangeleerd. Ook toen de weeën heftiger werden in het ziekenhuis moest ik terugdenken aan de cursus. Iris gaf me zelfvertrouwen.
   Ze coacht je echt persoonlijk en alles wat ze zegt past precies bij jou. Ik heb een advies gekregen tijdens de cursussen en vanaf dat moment wist ik dat ik het kon. Ze kan heel goed omgaan met zwangere vrouwen en dat kan niet iedereen zo passend en (doel)gericht.
   Het is echt haar werk en passie en dit ga je merken.

   Iris

   Lieve Iris wat ben ik jou dankbaar! Allereerst je bent een enorm fijn persoon, je informatie tijdens de groepscursus is 'met beide benen op de grond-info' (love it) en geen vraag is te gek. Ik was niet heel bang voor de bevalling zelf, wel voor wat het mogelijk teweeg kon brengen daarna. Hierin heb je mij zo gerust gesteld, ook na de bevalling toen ik het even allemaal pittig vond was je daar. Echt, dankjewel! Een hele trotse mama hier.

   Susan

   Een super fijne, leerzame en ongedwongen cursus. Er wordt echt naar je geluisterd, afgestemd op wat je wil leren en niks is te gek. Alles kan besproken of gevraagd worden en daar wordt ook open en eerlijk antwoord op gegeven.

   Ik heb heel veel geleerd en merk dat mijn 'angst' voor bevallen duidelijk minder is geworden. Had dit voor geen goud willen missen! Ik had vragen over mijn medische bevalling en dingen die daarbij spelen, ook in mijn hoofd. Er werd een luisterend oor geboden en er werd op allerlei manieren gekeken hoe men kon helpen. Een echte aanrader!

   Ellen, derde kindje

   Zwanger van de derde en dan heel fijn om stil te kunnen staan bij dit kindje en de bevalling.
   Ik heb heel veel geleerd, het was fijn en leuk. Ik heb er weer alle vertrouwen in dus dank je wel Iris!

   Anneke

   De eerste les lag ik in het ziekenhuis omdat onze dochter had besloten om in week 28 al klaar te zijn voor de geboorte. Totaal niet voorbereid lig je dan in een onbekend ziekenhuisbed te hopen dat de bevalling nog even uitblijft. Ook al hadden we nog geen kennis kunnen maken, Trotse Mama's was er voor mij en stuurde tips en filmpjes over ademhaling over de app, om mij alsnog voor te bereiden en vooral gerust te stellen. Gelukkig is ons dochtertje tot 37 weken blijven zitten en heb ik de volledige cursus bij Iris voltooid. Een praktische cursus met (zoals ze het zelf ook zegt) eerlijke informatie. Een gezellige groep dames die bij elkaar (zoals we vaak zelf zeiden) alle 'domme' vragen mogen stellen. Wat ik heb geleerd is vooral de rust te bewaren en naar mijn lijf te luisteren. Ik kan de cursus echt aanbevelen en ben blij dat ik Iris heb leren kennen!

   Lotje, tweede kindje

   Is een zwangerschapscursus nog wel zinvol bij een tweede kindje; je hebt alles toch al een keer meegemaakt? Ik ben blij dat ik mezelf ondanks mijn twijfels heb aangemeld bij Trotse Mama’s. Door de cursus was ik wekelijks echt even gericht op dit kindje en deze zwangerschap. Ook kon ik reflecteren op mijn vorige zwangerschap en bevalling en daardoor helder voor mijzelf formuleren wat belangrijk voor mij is tijdens deze bevalling. Iris is oprecht geïnteresseerd in je, stelt je direct op je gemak en brengt haar verhaal met een nuchtere blik en flinke portie humor. Waardevol vond ik ook de contacten met de andere aanstaande mama’s. Er was voldoende ruimte om ervaringen, vragen, maar ook twijfels en angsten met elkaar uit te wisselen. Ik voelde me gesteund door de verhalen van andere mama’s en we hebben samen veel gelachen.

   De cursus van Trotse Mama’s heeft mij naast aandacht voor de zwangerschap en de aankomende bevalling ook veel gezelligheid en plezier gebracht. Dank je wel Iris voor de uitstekende begeleiding!

   Anke

   Het zit er helaas alweer op, de cursus. Er komt zoveel op je af als je zwanger bent van je eerste kindje en ook al weet je al veel: bij deze cursus leer je zoveel meer. Zowel medische als niet medische dingen. Als je een vraag hebt, wordt er goed naar je geluisterd. Geen vraag is te gek! Met een heel fijn clubje van zwangere meiden die allemaal redelijk bij elkaar zitten in uitgerekende datum leer je heel veel van elkaar en van Trotse Mama's.
   Waarbij ik voorheen dacht 'dat is gek of raar' werd opeens heel logisch. Nu ik veel meer op de bevalling voorbereid ben kijk ik er echt naar uit en ga ik zeker de technieken toepassen.

   Melissa

   Een fijne, duidelijke cursus en heel leuk dat er ook gewoon lekker humor tussendoor kwam.
   De ademhalingsoefeningen heb ik niet nodig gehad bij mijn bevalling, ivm geplande keizersnede, maar ik heb ze zeker al kunnen gebruiken! Tijdens de versie in het ziekenhuis bijvoorbeeld of als ik mezelf een beetje gestresst voel.

   Dank je wel voor alles!

   Eli-anne

   De zwangerschapscursus van Trotse Mama's is echt een aanrader! Ik heb er ontzettend veel geleerd over wat ik kon verwachten tijdens de bevallen en de eerste dagen daarna. Tijdens je eerste zwangerschap komt er veel op je af. Iris zorgt ervoor dat je weet wat je moet weten. Ze geeft de informatie op een nuchtere manier, met een fijne dosis humor. Tijdens de lessen is er veel ruimte voor vragen, waardoor je als groep ook van elkaar leert. Het idee dat ik moest gaan bevallen vond ik best spannend maar dankzij deze cursus had ik het vertrouwen dat ik mijn bevalling goed door zou komen, ongeacht wat er zou gebeuren. Dankjewel Iris, voor je steun en betrokkenheid!

   Jessie

   Een zwangerschapscursus leek in 1e instantie niets voor mij; een beetje puffen en over baby's praten zag ik niet zo zitten. Trotse Mama's is wel echt anders! Het is praktisch, leerzaam en er is ruimte om op een nuchtere en humoristische manier je gevoel te delen met andere zwangere meiden. Niks is te gek en alles kan besproken worden.
   Ik ben hierdoor zekerder mijn bevalling in gegaan en heb een groep super leuke meiden leren kennen waarmee nu nog steeds contact is.