Bevalworkshop voor de Zorgprofessional

In 1 avond, of dagdeel, een workshop over de psychologie achter bevallen. Hoe ga je om met de pijn? Hoe ga je de pet van zwangere vrouw opzetten en niet van zorgverlener? Hoe is het voor je partner? Ook hij of zij kan heel veel voor je betekenen maar heeft in veel gevallen een moeilijkere rol gezien jij waarschijnlijk meer van fysiologie, anatomie (en pathologie) en de geboortezorg weet dan hij of zij. 

Geef jezelf ook de kans om de rol als zwangere vrouw in te nemen en dit te ervaren. Doe dit, in mijn geval, heel praktisch, nuchter en theoretisch.

Deze workshop is er speciaal voor jou als je verloskundige, gynaecoloog (io), kinderarts (io), huisarts of andere zorgprofessional bent en je partner niet in de zorg werkt.
Waarom? Omdat je heel veel bevallingen ziet of al hebt gezien! En nu jij aan de beurt mag zijn...

Als Toegepast Psycholoog maak ik gebruik van de volgende modellen in mijn cursus:

 1. Biopsychosociaal model
  Dit model erkent dat pijn een complex fenomeen is dat wordt beïnvloed door biologische, psychologische en sociale factoren. Het benadrukt het belang van het begrijpen van de fysiologische processen die pijn veroorzaken, evenals de psychologische en sociale context waarin de pijn wordt ervaren.
 2. Gate Control Theory
  Deze theorie suggereert dat de perceptie van pijn wordt beïnvloed door neurale poorten in het ruggenmerg die signalen doorlaten of blokkeren. Door bepaalde stimuli te gebruiken, zoals massage, warmte of afleiding, kunnen deze poorten worden gemoduleerd om de pijnsignalen te verminderen.
 3. CGT (Cognitieve gedragstherapie)
  CGT is een vorm van psychotherapie die zich richt op het veranderen van negatieve gedachten en gedragspatronen die pijn kunnen verergeren. Het kan helpen bij het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën en het bevorderen van een positievere kijk op pijn.
 4. ACT (Acceptance and Commitment Therapy)
  ACT is een vorm van gedragstherapie die zich richt op het accepteren van pijnlijke gedachten en gevoelens, terwijl men zich tegelijkertijd richt op het nastreven van belangrijke doelen en waarden in het leven. Het kan helpen bij het vergroten van veerkracht en het verminderen van de impact van pijn op het dagelijks functioneren.
 5. Mindfulness en mediatie (waarin we geen mediatie oefeningen zullen doen maar waarin ik wel de theorie gebruik)
  Deze benaderingen omvatten het trainen van de geest om in het moment aanwezig te zijn en bewust te zijn van gedachten, gevoelens en sensaties zonder oordeel. Het kan helpen bij het verminderen van de emotionele reacties op pijn en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

Wat komt er aan bod?
Bepaalde kennis heb je misschien als zorgprofessional al maar toch is het fijn om nog even alles door te nemen en bovendien is het voor je partner vaak ook fijn te weten waar het allemaal over gaat.

* Bekkenbodem (ik weet dat jij weet waar die zit maar hoe kan je die het beste ontspannen?)
* Informatie over hormonen en hoe je die in je voordeel kunt gebruiken
* Dé formule voor de grootste kans op een vlotte, minder pijnlijke bevalling (en daarin ligt een grote rol voor je partner)
* De psychologie achter pijn
* Fases bevalling en de verschillende soorten weeën 
* Hoe om te gaan met pijn en welke technieken je hier bij kunt inzetten
* Ik leer je de 4 technieken die je nodig hebt voor de ontsluitingsfase
* Wat zijn ontsluitingsweeën en wat zijn de houdingen die je kunt aannemen
* De persfase, persweeën, houdingen en de 3 technieken die hierbij horen
* Informatie over het medische aspect / ziekenhuis / pijnstilling (wat ook heel fijn is voor je partner)
* Informatie over het eerste uur dat de baby geboren is
* Flip-over met grafieken, afbeeldingen, houdingen, uitleg en tips

De cursus is inclusief:
* Hand-out over alles wat besproken is
* Hand-out met praktische tips voor de voorbereiding van de bevalling en de eerste tijd met je kindje
* De gehele presentatie zodat je daarna alles nog een keer kan bespreken thuis
* Blanco geboorteplan

Waar?
Bij jou thuis of op een locatie van Trotse Mama's in Heusdenhout (Breda).
Bij jou thuis is mogelijk indien je huisadres op maximaal 20min rijden van Breda is. Woon je iets verder, geen probleem! Dan zijn jullie van harte welkom op mijn locatie.

Mocht ik geen plek hebben weet dan dat heel veel zorgprofessionals ook mee doen met de bevalworkshop groep. Kinderartsen, verloskundigen, etc. Je bent altijd welkom.

Wanneer?
Wanneer je wil! Het mag altijd maar ik zou aanraden tussen de 24-37 weken.
Contact me aub op tijd omdat mijn agenda vrij snel vol zit.

De kosten zijn € 229,- per stel
Omdat ik samen werk met verloskundigen wordt de cursus vaak vergoed door je verzekeraar. Je krijgt dit vergoed wanneer je een aanvullende verzekering hebt met een budget voor zwangerschapscursus.

Deel deze pagina

In het kort

 • 1 avond
 • 2,5 uur
 • één op één
 • in-of exclusief partner
 • gespecialiseerd voor de zorgprofessional
 • vanaf 24 weken zwanger
 • €229,-

Inschrijven voor:
Bevalworkshop voor de Zorgprofessional

Recensies

Ervaringen van cursisten die de cursus Bevalworkshop voor de Zorgprofessional hebben doorlopen.

Carmen (huisarts) en Jasper (docent)

Ter voorbereiding op de komst van ons eerste kind hebben wij de cursus bij Iris gevolgd. In de vertrouwde omgeving van ons eigen huis zijn we in één avond op een prettige manier voorbereid. Bijzonder vonden wij dat Iris oog heeft gehad voor onze persoonlijke verwachtingen, wensen en angsten rondom de bevalling. Hierin wist ze tevens het verschil in kennis voorafgaand aan de sessie te overbruggen. Iris geeft duidelijke informatie en legt uit met concrete en visuele informatie. Iris durft mogelijke valkuilen die ze snel identificeert te benoemen, maar zonder een waardeoordeel te geven over keuzes die mogelijk tijdens de bevalling of kraamtijd genomen moeten worden.

Rondom de bevalling en kraamtijd zijn meerdere zaken uit de voorbereiding ter sprake gekomen en helpend geweest. Mede dankzij Iris, die maatwerk heeft geleverd, kijk ik terug op een bijzondere en fijne start met ons kindje.

Elyse (Kinderarts)

Toen ik als kinderarts zwanger werd van mijn eerste kind, was een zwangerschapscursus het laatste waar ik aan dacht. Zodra de verloskundige erover begon, dacht ik: Elke vrouw kan het, ik heb al bij zoveel bevallingen gestaan, ‘I got this’ en voor mij geen ellendig pufklasje.

Rond 20 weken zwangerschap dronk ik koffie met een mede-zwangere kinderarts. Zij vertelde over de zwangerschapsworkshop speciaal voor zorgprofessionals van Iris. Ze moest hem nog volgen maar zou me laten weten of het wat was. En of dat zo was! Ze appte me direct na de cursus wat voor aanwinst het was, echt een aanrader. De dag erna heb ik me ook aangemeld voor een 1-op-1 zwangerschapsworkshop thuis.

Wat was dat een goede keuze! Iris brengt op een nuchtere, gezellige en humorvolle manier alle informatie aan je over. Mijn, niet-medisch geschoolde, man werd aan de hand genomen wat hem te wachten stond. Maar vooral ook wat zijn taken waren en hoe hij er voor kon zorgen dat ik niet mijn pet van kinderarts zou opzetten tijdens de bevalling.

Tijdens mijn bevalling heb ik zo ontzettend veel aan de workshop gehad. Het ‘goede hormoonpotje’ wist ik te bereiken, de ademhalingsoefeningen waren mijn redding en ik ben niet bezig geweest met mijn zorgen als kinderarts. Ik kreeg tijdens mijn bevallingen heel veel complimenten hoe ik de weeën wist op te vangen. En bij de eerste controle dacht de verloskundige zelfs dat ik pas 2 cm was omdat ik er zo ontspannen uitzag, het waren er toen al 5. Dit heb ik echt geleerd van Iris.

Dus, als je nog twijfelt, niet doen! De workshop van Iris is echt een aanwinst, ook als je al veel kennis vooraf hebt. O ja, en dat samen leren puffen valt echt wel mee ;-)

Nienke (gynaecoloog io)

Als gynaecoloog in opleiding heb ik de nodige kennis over het reilen en zeilen tijdens een bevalling op zak; moest ik als zwangere nog een cursus volgen? Ik had me niet beter kunnen voorbereiden dan met de workshop van Iris. En ik niet alleen. Voor mijn partner, die dacht alles wel te weten via mijn werkervaring, ging er een wereld open. Handzame tips over hoe ik in mijn bevalbubbel kan komen, mijn pet als zorgverlener af kan zetten en hoe mijn partner mij daarbij kan ondersteunen, gebracht op een nuchtere manier met kennis als een huis! Zelfs het bespreken van mogelijke scenario's (van start weeën naar de thuisbevalling, en van inleiding tot de betekenis van een ongeplande of spoedsectio) was precies goed afgestemd. Voor mij bekend, maar een overzichtelijke samenvatting. Voor mijn partner toch goed om eens van een ander te horen. Zo heeft de uitleg over de vacuumextractie hem toch een ander beeld gegeven nu het om zijn eigen kind gaat, dan mijn verhalen aan het eind van een dienst. Deze workshop is een echte aanrader. Iris, onwijs bedankt!

Anne-Renske (verloskundige)

Ik ben verloskundige, vrouw van- en moeder van een heerlijke peuter (en een tweede op komst). Ik heb 7 maanden met Iris meegekeken, zelf meegedaan, vragen beantwoord, buiken bewonderd en zelf weer vol bewondering opnieuw naar de verloskunde mogen kijken. De nuchtere en grappige manier van het lesgeven van Iris gaven me nieuwe inzichten en energie. Ik kan me nog goed herinneren dat ik na een aantal lessen tegen Iris zei: “Ik leer als klinisch verloskundige weer zoveel van jou lessen dat ik vind dat elke verloskundige dit eens zou moeten bijwonen!”. Gewoon weer even opfrissen van de basics, omdat die ook zo belangrijk zijn in de verloskunde. En die schieten er soms bij in als het gecompliceerde verloskunde wordt. Des te belangrijker om samen te werken als zorgprofessionals lijkt mij.

Ik vind Iris een heel liefdevol persoon. Ze heeft hart voor ‘haar zwangeren’, is betrokken en geeft heldere adviezen. Iris is verder nuchter, grappig en kan goed luisteren. Wat mij betreft een super match voor voorlichting en begeleiding bij één van de grootste life-events in het leven van zwangere koppels. Vooral voor zwangere vrouwen die veel in hun hoofd zitten, de controle willen houden en perfectionistisch zijn. Iris leert je loslaten, vertrouwen hebben in jezelf en dat de roze wolk niet altijd roze is of hoeft te zijn. Trotse Mama’s laat je de verbinding met jezelf vinden en met elkaar. Zwangere vrouwen en mama’s zijn ontzettend sterk, maar hebben elkaar ook nodig. Mooi om te zien dat in een tijd met het corona virus Iris mensen met elkaar blijft verbinden.

Tamara (Verloskundige)

Wat als je verloskundige bent geweest en nu zwanger bent van je eerste kind? Ga je dan nog een zwangerschapscursus volgen of vertrouw je op je eigen kennis en kunde?
Ik heb lang getwijfeld hierover maar omdat ik deze zwangerschap en bevalling graag als 'normale' zwangere/barende wilde beleven heb ik ervoor gekozen om toch een cursus te gaan volgen.

Ik wilde graag goed voorbereid zijn en wat ik ook belangrijk vond, was dat mijn man ook goed voorbereid de bevalling in zou gaan. Via een vriendin hoorde ik goede verhalen over Iris. Na een bezoek aan haar website heb ik daarom gekozen voor de privé bevalcursus waarbij Iris bij ons thuis kwam.

In 2,5 uur tijd geeft Iris eerlijke informatie met betrekking tot de bevalling. Dit alles op een nuchtere en directe wijze, zonder zweverig te zijn of het mooier te maken dan het is. Voor mij was dit een heel prettige manier om informatie te krijgen.

Dankzij Iris weet mijn man nu ook wat zijn rol kan zijn tijdens de bevalling, weet hij uit welke verschillende fasen een bevalling bestaat, wat hormonen doen tijdens een bevalling en hoe hij mij weer terug in mijn 'bevallingsbubbel' moet krijgen, als ik het even moeilijk heb.

Ik heb veel verschillende bevallingen gezien, meegepuft met al die vrouwen, maar door ook daadwerkelijk zelf aan de slag te gaan met de ademhalings- en ontspanningsoefeningen, heeft Iris ervoor gezorgd dat ik zelfverzekerder en met meer vertrouwen de bevalling in ga. Ik kijk inmiddels met een positieve spanning uit naar de bevalling en heb er zelfs zin in om alle geleerde technieken toe te gaan passen tijdens mijn bevalling.

Ik heb de juiste handvatten gekregen om goed te kunnen ontspannen tijdens de bevalling en de hand-outs die je na de cursus toegestuurd krijgt, zijn ook super handig om nog even alles terug te lezen.

Kortom: heb je behoefte aan eerlijke en volledige bevallingsinformatie die op een nuchtere manier gegeven wordt, dan ben je bij Iris aan het goede adres. Doordat zij verschillende cursussen aanbiedt, zit er altijd wel iets bij wat bij jou past. Mijn man en ik zijn in ieder geval klaar voor de bevalling en kijken positief terug op deze privécursus.